Kawior Beluga

Pora na coś, co przynosi rozkosz podniebieniu. Bardzo cenionym w świecie smakoszy rarytasem jest kawior.

Istnieją różne gatunki kawioru, które decydują o zróżnicowanej cenie za ten produkt. Dziś kawior z niższej półki możemy kupić w każdym markecie.

Solona ikra jesiotra może być spożywana z pieczywem lub stanowić ceniony dodatek do niektórych dan. Wytrawni znawcy zjadają maleńkie porcje kawioru za pomocą specjalnej łyżeczki, aby w pełni delektować się jego smakiem.

Wśród kawiorów jest ten jeden absolutnie wyjątkowy. Uzyskiwany z jesiotrów rzadkiej odmiany Beluga jest produkowany w Iranie.

Gram tego przysmaku kosztuje 35 dolarów, ale dla znawców i koneserów nie jest to cena wygórowana. Mowa oczywiście o oryginalnym kawiorze Beluga sprowadzanym z Iranu – na rynku pojawiają się bowiem jego imitacje.

Co wyróżnia ten produkt, oprócz gatunku ryb, z których powstaje? Przede wszystkim na tle innych kawiorów ten konkretny wyróżnia się kremowym posmakiem i gładką teksturą. Od pewnego czasu ikra Beluga jest osiągalna również w polskich sklepach specjalistycznych.